Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

ΓΛΥΚΑ με ΜΗΛΑ


ΚΕΪΚ με ΜΗΛΑ - ΚΟΜΠΟΣΤΑ - ΜΗΛΟΠΙΤΑ - ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ - ΠΟΥΓΚΙΑ ΜΗΛΟΥ - 

ΜΗΛΟΠΙΤΑ
Υλικά για στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών.
Βάζουμε στο ταψί 1 ποτήρι ζάχαρη, 150γρ. μαργαρίνη, 1 κουταλάκι κανέλα και τα λιώνουμε στον φούρνο στους 150β. Καθαρίζουμε 4 μήλα ολόκληρα(αφαιρούμε τα κουκούτσια με μυτερό μαχαίρι ή το αντίστοιχο εργαλείο) κόβουμε σε χονδρές ροδέλες, τα στρώνουμε στο ταψί βάζοντας στα κενά καρύδια και σταφίδες.Από πάνω στρώνουμε την ζύμη.
Ζύμη: Φτιάχνω μαρέγκα από 4 ασπράδια αυγών. Χτυπώ στο μίξερ 5 λεπτά  τους 4 κρόκους με 1 ποτήρι ζάχαρη και λίγο κονιάκ. Ρίχνω την μαρέγκα εναλλάξ με 1 ποτήρι αλεύρι και 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας ελαφρά. Προσθέτω 1 μήλο ψιλοκομμένο, μια χούφτα καρύδια, μια χούφτα σταφίδες και μισό κουταλάκι κανέλα.
Ψήνω στους 180β για 40λ πάνω κάτω και για άλλα 10 λ στον αέρα.
Μόλις βγάλω το ταψί από τον φούρνο το σκεπάζω με μια μεγάλη πιατέλα και αναποδογυρίζω ώστε η ζύμη να ακουμπήσει στην πιατέλα με τα μήλα από πάνω. 
             ...την έφτιαξα σήμερα 1/10/11 με απόλυτη επιτυχία... χρόνια πολλά σε όσους έχουν γενέθλια...
ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ
Ξεπαγώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας, το κόβουμε σε τετράγωνα, στο κέντρο τοποθετούμε μια κουταλιά γέμισης, τα διπλώνουμε σε τρίγωνο ή ορθογώνιο, πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσει, τα τοποθετούμε σε ταψί, πάνω σε λαδόχαρτο  και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Όπως είναι ζεστά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Γέμιση: 2 μήλα τριμμένα στο χονδρό τρίφτη, 1 κουταλιά άσπρες σταφίδες, 2 κουταλιές χονδροκομμένα καρύδια, 1/2 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι κονιάκ ( αν έχουμε). Αν δεν μας φτάσει η γέμιση (τρώγεται ωμή) επαναλαμβάνουμε.

ΠΟΥΓΚΙΑ ΜΗΛΟΥ
Κόβω σε 4 κομμάτια το κάθε μέτριο μήλο, το πασπαλίζω με μισό κουταλάκι  μαύρη ζάχαρηκανέλα, αμύγδαλα ή καρύδια, ραντίζω κονιάκ   και το τυλίγω πουγκί ή δεματάκι με ένα φύλλο κρούστας λαδωμένο και διπλωμένο στη μέση. Φτιάχνω όσα θέλω, τα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήνω στους 180β για μισή ώρα. Τα σερβίρω πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη και κανέλα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου