Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΙΤΕΣ


ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ
ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ 
ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ με μανιτάρια  
ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ  
ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ  
ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ  
ΛΟΥΚΑΝΟΠΙΤΑΚΙΑ 
ΜΠΟΜΠΟΤΟΠΙΤΑ(ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΙΤΑ) ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ  
ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑΚΙΑ   
ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ
ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ  
ΤΥΡΟΠΙΤΑ 
ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ


Πρέπει να ξέρετε ότι στις πίτες η αναλογία των συστατικών είναι σχετική και εξαρτάται από τις ιδιαίτερες προτιμήσεις μας, όπως γεύση και μέγεθος. Απλώς παραθέτω τις μέσες τιμές γύρω από τις οποίες κινούμαστε στο μέγεθος μισού φύλλου σφολιάτας. 
ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ
Αλμυρές:
Ξεπαγώνω, ξετυλίγω, λαδώνω ένα φύλλο σφολιάτας, αλείφω την επιφάνειά του με ντομάτα πελτέ ή κέτσαπ ή άλλη σάλτσα και σκορπίζω ένα λεπτό στρώμα από ψιλοκομμένα αλλαντικά και τριμμένα τυριά ή μόνο ψιλοτριμμένο ξερό τυρί. Τυλίγω κυλινδρικά( ρολό) την μια πλευρά μέχρι τη μέση. Παρομοίως και την άλλη. Κόβω σε φέτες τον διπλό κύλινδρο και τις βάζω σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο. Αν θέλω τις αλείφω με χτυπημένο ασπράδι αυγού και τις πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω στους 180β για 15-20 λεπτά περίπου να ροδίσουν.
Γλυκές:
Πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα ή αλείφω μαρμελάδα.
ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Γέμιση:Αναμειγνύω 200γρ. χονδροτριμμένα  τυριά ρεγκάτο και κασέρι,, 100γρ. τριμμένο ανθότυρο ή φέτα, 5 φέτες ψιλοκομμένο μπέικον100γρ.  ψιλοκομμένο ζαμπόν, 1 1/2 αυγό ελαφρώς χτυπημένο, 2 κουταλιές λάδι, 1 μικρό φλιτζανάκι γάλα, πιπέρι.
Εκτέλεση: Ίδια με κρεατόπιτα.
ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ
Απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί ένα φύλλο σφολιάτας. Το τρυπάμε με το πιρούνι, το λαδώνουμε, στρώνουμε τη γέμιση, και καλύπτουμε την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά και ρεγκάτο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά περίπου.
Γέμιση: Χοντροτρίβω 1 κιλό κολοκύθια χωρίς σπόρους, τα αλατίζω, τα αφήνω 2 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους, τους προσθέτω 2 ελαφρώς χτυπημένα αυγά, 1 ματσάκι άνιθο, 4 κομμένα  φρέσκα κρεμμύδια μαζί με όσο πράσινο κοτσάνι, 100γρ. τριμμένη φέτα, 100γρ. τριμμένο ρεγκάτο, πιπέρι, 1 φλιτζανάκι γάλα και λάδι, 4-5 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά, 2 φλιτζανάκια ρύζι και αν αφαιρέσω κολοκύθια θα προσθέσω μια τριμμένη πατάτα.
...θα μπορούσα τα υλικά της γέμισης σε όποιες μικρές ποσότητες τα έχω να τα στρώσω σε ένα ταψάκι και να αντικαταστήσω φύλλο με τριμμένη φρυγανιά και ρεγκάτο...
ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ
Γέμιση: Αναμειγνύω 2 φλιτζάνια του τσαγιού σάλτσα κιμά, 100γρ. τριμμένη φέτα, 100γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα, 1 1/2 αυγό χτυπημένο ελαφρώς, λίγο λάδι, αν η σάλτσα είναι στεγνή.
Εκτέλεση: Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί. Απλώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας , το λαδώνουμε εσωτερικά, απλώνουμε στο μισό τη γέμιση, διπλώνουμε, κλείνουμε τις άκρες. Αλείφουμε με λάδι, κρόκο αυγού, χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με τα χέρια μας ελάχιστο νερό, ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί εσωτερικά το φύλλο, για 30 λεπτά περίπου.
  • Συνήθως την φτιάχνουμε όταν μας περισσεύει  σάλτσα κιμά.
  • Μπορούμε να κόψουμε τη σφολιάτα τετράγωνα κομμάτια και να φτιάξουμε με τον ίδιο τρόπο μικρά πιτάκια.
ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ
Φύλλο: πλάθουμε 1 κεσέ γιαούρτι, 1 βιτάμ σοφτ μαλακωμένο και ½ κιλό αλεύρι φαρίνα. Σχηματίζουμε μπαλάκια, τα ανοίγουμε με τα δάκτυλά μας, βάζουμε 1 κουταλάκι γέμιση και τα κλείνουμε πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι.
Γέμιση: Τρίβω 300-400γρ. φέτα ή ανθότυρο ή και τα δυο μαζί. Την ανακατεύω με 1 χτυπημένο αυγό,3 κουταλιές λάδι, 1 κουταλιά αλεύρι και 1 φλιτζανάκι γάλα. Αν μου αρέσει προσθέτω ψιλοκομμένο άνηθο και ζαμπόν.
SOS
...μας περίσσεψε γέμιση πίτας;
...θέλουμε  πιτάκια, αλλά δεν έχουμε φύλλο;
ΑΠΛΟ:< αλεύρι-λίγο αλάτι-ελάχιστο  νερό και λάδι> τα ζυμώνουμε, ώστε να μην κολλάνε στα χέρια. Πλάθουμε μπαλάκια, τα ανοίγουμε με τα δάκτυλά, προσθέτουμε την γέμιση, τα κλείνουμε μισοφέγγαρο πιέζοντας τις άκρες και ψήνουμε.
... δεν έχουμε γέμιση; <τυριά-αλλαντικά-γάλα-αυγά-λίγο αλεύρι>

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΤΑΤΕΣ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ - ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΥΡΕ - ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ - ΠΑΤΑΤΕΣΦΟΥΡΝΟΥ - ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ - ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ
Σε μια κατσαρόλα βάζω 1 φλιτζανάκι λάδι, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 κουταλιά της σούπας ντομάτα πελτέ, 3-4 πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια. Τα σοτάρω όλα μαζί για 5λ, προσθέτω 1 ποτήρι νερό, μισό κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 3-4 μπαχάρια, 1 δάφνη, 1 σκελίδα σκόρδο και σιγοβράζω ελέγχοντας το νερό και το αλάτι μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΥΡΕ
Καθαρίζω και βράζω 1 κιλό περίπου  πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνω. Τις τρίβω λίγες  λίγες  στο multi, προσθέτοντας κάθε φορά από 1-2 κουταλιές γάλα. Συγκεντρώνω σε δοχείο  τον πουρέ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω 150γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη και σοτάρω τον πουρέ ανακατευοντας συνεχώς και προσθέτοντας γάλα μέχρι να γίνει απαλός όσο θέλουμε. Δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι.
Σερβίρεται με κοκκινιστό ή λεμονάτο κοτόπουλο, κεφτεδογιουβαρλάκια ή κρέας  ψητό της κατσαρόλας.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
Για 1 κιλό περίπου πατάτες να έχω έτοιμο από 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι, 1 ποτ. λεμόνι και 1 ποτ. νερό ή ζωμό ψαριού ή ζωμό από τις πατάτες.
Καθαρίζω και βράζω τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνω. Τις τρίβω λίγες  λίγες  στο multi, προσθέτοντας κάθε φορά από 1 κουταλιά από το κάθε υγρό και συγκεντρώνω τον πουρέ σε μια γαβάθα. Με έναν πολύ ψιλό τρίφτη τρίβω από πάνω  4 σκελίδες σκόρδο. Ανακατεύω με μια κουτάλα προσθέτοντας από μια κουταλιά από τον κάθε ζωμό μέχρι να γίνει λεία και όσο σφικτή θέλουμε. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αν χρειάζεται αλάτι, σκόρδο και υγρά.
Σερβίρεται με φασολάκια νερόβραστα με λαδολέμονο και ωμό σκόρδο, τηγανιτά ψάρια ή παστό τηγανιτό μπακαλιάρο.
Με τα κεφάλια από τα ψάρια φτιάχνουμε ζωμό.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
Σε ένα ταψί κόβω σε μικρά κομμάτια όσες πατάτες θέλω. Τις πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Προσθέτω λάδι ή μαργαρίνη, λίγο νερό και ψήνω στους 180β για 1 ώρα περίπου (ανάλογα με το μέγεθος). Αν έχω τρίβω από πάνω μια ντομάτα.
ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
Βράζω 1 κιλό πατάτες σε αλατισμένο νερό. Τις σουρώνω και τις τρίβω στον μύλο ή στο multi. Τις συγκεντρώνω σε μια λεκάνη και προσθέτω 3 αυγά, 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί, μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό, 3 κουταλιές αλεύρι, πιπέρι και αν χρειάζεται αλάτι. Ανακατεύω καλά να γίνει μια μάζα. Πλάθω μπαλάκια, αλευρώνω και τηγανίζω σε καυτό λάδι. Ακουμπώ τα τηγανισμένα κεφτεδάκια σε απορροφητικό χαρτί.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
Βράζουμε όσες πατάτες και κολοκυθάκια θέλουμε (ξεχωριστά). Σε μια πιατέλα τοποθετούμε, όπως είναι ζεστά, τα κολοκυθάκια δίπλα από τις κομμένες πατάτες. Τρίβουμε από πάνω 3-4 σκελίδες σκόρδο, πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι(αν χρειάζεται), μπόλικο ξύδι ή λεμόνι και λάδι. Ανακατεύουμε απαλά τα υλικά μας και τα σκεπάζουμε να μείνουν ζεστά για να δέσουν μεταξύ τους.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΕΜΙΣΤΑ


ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Γέμιση: Ανακατεύω 300 γρ. κιμά, 2 κουταλιές λάδι, ½ κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 3-4 κλωναράκια άνηθο, 2 φλιτζανάκια ρύζι.
Ξύνω 6-7 κολοκυθάκια, τους αφαιρώ την ψίχα, τα γεμίζω, τα βάζω στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο και προσθέτω  2 φλιτζανάκια λάδι, 1 ποτήρι βραστό νερό, μια πρέζα πιπέρι και τα αφήνω να σιγοβράσουν για 40 λεπτά. Προσθέτω τον χυμό ενός λεμονιού ή τα αυγοκόβω. Χτυπώ σε ένα πιάτο το ασπράδι να γίνει μαρέγκα, προσθέτω αναδεύοντας τον κρόκο, λίγο ζωμό και χυμό λεμονιού.


ΠΑΤΑΤΕΣ - ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Γέμιση:  Ανακατεύω ½ κιλό κιμά, 2 φλιτζανάκια ρύζι,3 κλωνάρια μαϊντανό και 1 κρεμμύδι τριμμένα, 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ, 1 κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζανάκι λάδι.
Η γέμιση αντιστοιχεί σε 6-7 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος.
Πλένω τις πιπεριές, αφαιρώ το καπάκι και τα σπόρια.
Καθαρίζω, πλένω τις πατάτες και με προσοχή με ένα μικρό κουτάλι αφαιρώ όσο περισσότερο μπορώ από το εσωτερικό.
Γεμίζω το κάθε κομμάτι με τη γέμιση και τα τοποθετώ όρθια το ένα δίπλα στο άλλο σε μια κατσαρόλα. Με προσοχή βάζω 2 ποτήρια καυτό νερό, 1 κουταλιά σούπας ντομάτα πελτέ, 2 φλιτζανάκια λάδι και σιγοβράζω για 40 λεπτά.


Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Απαραίτητα υλικά στην κουζίνα μου



αλάτι ψιλό - χονδρό 
πιπέρι μαύρο ( κόκκινο )
μπαχάρι
φύλλα δάφνης
κανέλα σε σκόνη (στην ανάγκη αντικαθιστά και τα ξυλάκια)
λάδι
ξύδι
αλεύρι (αντικαθιστά το κορν φλάουρ)
ρίγανη - δεντρολίβανο
βασιλικός
μοσχοκάρυδο τριμμένο (αν το θυμηθείτε, δίνει γεύση στις μπεσαμέλ)
κύβοι λαχανικών - κρέατος (αντικαθιστούν δυστυχώς τα φρέσκα μυρωδικά και τα κρεμμύδια)
μυρωδικά - κρεμμύδια αποξηραμένα (τα φρέσκα πλυμένα και σκουπισμένα διατηρούνται σε σακουλάκια στην κατάψυξη)
ντομάτα πελτέ ( αφού ανοιχτεί, διατηρείται στην συντήρηση του ψυγείου με την επιφάνεια πάντα σκεπασμένη με λάδι ή στην κατάψυξη αφαιρώντας τη ποσότητα που χρειαζόμαστε με ένα πιρούνι)
2-3 κονσέρβες τροφίμων που μου αρέσουν, όπως τόνος, αρακάς, κορν μπιφ ...
ζυμαρικά - ρύζι
ζάχαρη
κακάο - καφές
τσάι - χαμομήλι
μέλι ή μαρμελάδα
φρυγανιές - δημητριακά
βούτυρο
σκόρδο (υπάρχει και σε σκόνη)




μαγιονέζα-μουστάρδα-κέτσαπ ( αν τα χρησιμοποιήτε)

αλουμινόχαρτο
λαδόχαρτο
νάιλον διαφανής μεμβράνη 
νάιλον σακουλάκια

... προμηθευόμαστε  τα υλικά, όπως τα χρειαζόμαστε και όσα νομίζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας, ότι θα μας χρειαστούν...

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΟΣΠΡΙΑ

Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί περιέχουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, που δίνουν ενέργεια και ευεξία. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και τον θωρακίζουν από τις αρνητικές επιδράσεις του περιβάλλοντος.


Τα όσπρια έχουν το πλεονέκτημα ότι διατηρούνται σε μερίδες στην κατάψυξη και το μειονέκτημα ότι χρειάζονται αρκετή ώρα μαγείρεμα, αν δεν χρησιμοποιήσουμε χύτρα. Μέσα στη χύτρα αυξάνεται η πίεση, το νερό βράζει σε υψηλότερη θερμοκρασία και το φαγητό μας σε λιγότερο χρόνο. Ο τρόπος παρασκευής τους είναι ο ίδιος, απλώς αλλάζουν οι χρόνοι.


  γίγαντες    φασόλια με μπέικον                ρεβίθια - φάβα - φακές - φακές με ρύζι- φασόλια - φασόλια με μακαροντζίνι




ρεβίθια
Μουσκεύουμε μισό πακέτο για 10 ώρες (στο περίπου) αλλάζοντας 1-2 φορές νερό.Στο τελευταίο άλλαγμα προσθέτουμε ένα κουταλάκι σόδα. Τα ξεπλένουμε, σουρώνουμε, τα τρίβουμε με μισό κουταλάκι σόδα, τα αφήνουμε για μισή ώρα, τα ξεπλένουμε καλά τρίβοντάς τα, τα βράζουμε για 2-3 λεπτά, πετάμε το νερό και ξεπλένουμε (δυο φορές βράζουμε, τη δεύτερη με αλάτι). Καθαρά πλέον τα βάζουμε στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό, 2 σκελίδες σκόρδο, δεντρολίβανο και δάφνη. Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε το αλάτι.  Όταν είναι έτοιμα, φτιάχνουμε ένα λαδολέμονο ( 2 φλιτζανάκια λάδι, 1 φλ.  λεμόνι, πιπέρι τα χτυπάμε με πιρούνι στο πιάτο) και το ρίχνουμε στο φαγητό μας ανακατεύοντας.
ρεβύθια με πιπεριές και κρεμμύδια
ρεβύθια βραστά
φάβα
Πλένω 3-4 φορές μισό πακέτο φάβα, τη βράζω με μπόλικο νερό για 2-3 λεπτά, τη ξαφρίζω με μια κουτάλα και την αφήνω μισή - μία ώρα στο νερό. Την σουρώνω, ξεπλένω, τη ξαναβάζω στην κατσαρόλα με νερό να τη σκεπάζει τρία δάκτυλα, με 1 φύλλο δάφνης, 1 κρεμμύδι στο multi  και αλάτι. Βράζουμε για 1-11/2 ώρα ανακατεύοντας και ελέγχοντας το νερό συχνά. Όταν μαλακώσει και γίνει μια κρέμα ( όσο θέλουμε νερουλή), σβήνουμε την φωτιά, ρίχνουμε 1 ποτηράκι κρασιού λάδι, πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στη εστία.
Αν επιλέξουμε η φάβα μας να είναι πηχτή, αφαιρούμε το λάδι από το μαγείρεμα και τη σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο με ωμό λάδι, κομμένο κρεμμύδι, λεμόνι.
φακές
Ελέγχω για ξένα σώματα μισό πακέτο φακές. Τις πλένω, βράζω με λίγο αλάτι για 2-3 λεπτά, χύνω το νερό, τις ξεπλένω, τις ξαναβάζω στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό, να τις σκεπάζει δυο δάκτυλα, 1 κρεμμύδι στο multi, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 δάφνη, λίγο δεντρολίβανο, μισό κουταλάκι ρίγανη, πιπέρι, 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ (αν θέλουμε). Βράζουμε 20 λεπτά σε δυνατή φωτιά  (προσοχή στο νερό), 30 λεπτά σε μέτρια, δοκιμάζουμε για αλάτι, ελέγχουμε το νερό και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να χυλώσει. 
φακές με ρύζι
...σε αυτήν την περίπτωση προσθέτω 1 φλιτζανάκι ρύζι και λίγο χλιαρό νερό 20λ πριν το τέλος.
φασόλια
...με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή μαύρο αντικαθιστά μια μερίδα κρέας σε πρωτεΐνες. Αν τα βράσουμε άσπρα, χωρίς ντομάτα, σουρωμένα, γίνονται σαλάτα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό, ελιές και λαδολέμονο. Ταιριάζουν με λακέρδα, αντζούγιες ή ρέγκα, τουρσιά και μαύρες ελιές. 
Μουσκεύουμε μισό πακέτο για 10 ώρες (στο περίπου) αλλάζοντας 1-2 φορές νερό. Στο τελευταίο άλλαγμα προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι σόδα.Τα ξεπλένουμε, σουρώνουμε,τα βράζουμε για 2-3 λεπτά σε αλατισμένο νερό, πετάμε το νερό και ξεπλένουμε. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό, σέλινο, καρότο,κρεμμύδι, λάδι,πιπέρι,καυτερή πιπεριά,και βράζουμε μέχρι να αρχίζουν να μαλακώνουν. Τότε προσθέτουμε το αλάτι και 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσουν.
φασόλια με μακαροντζίνι
...σ' αυτή την περίπτωση προσθέτουμε μια χούφτα μακαρόνι κοφτό και λίγο χλιαρό νερό 20λ πριν μαγειρευτεί το φαγητό.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΒΡΑΣΤΟ ΜΙΛΑΝΕΖΑ - ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ - ΛΕΜΟΝΑΤΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ στη κατσαρόλα - ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ - ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΤΖΙΝΙ


κοτομπουκιές πικάντικες με ρύζι και καλαμπόκι
κοτόπουλο με αρακά
κοτόπουλο με δεντρολίβανο και σκόρδο
κοτόπουλο με μανιτάρια-κρεμμύδια
κοτόπουλο με μανιτάρια και πιπεριές
κοτόπουλο μπύρας

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΒΡΑΣΤΟ ΜΙΛΑΝΕΖΑ
  • Σε βαθιά κατσαρόλα σκεπάζουμε με νερό ένα κοτόπουλο ή όποια κομμάτια του επιλέξουμε και βράζουμε για 5 λεπτά ξαφρίζοντάς το με τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε 3-4 κλωνάρια μαϊντανό,3 κλωνάρια σέλινο, 1 ολόκληρο κρεμμύδι, 1-2 πατάτες, 1-2  καρότα, 1/2 κουταλάκι αλάτι, 3-4 κουταλιές λάδι, 1-2 κολοκυθάκια. Μαγειρεύεται σε μέτρια φωτιά για 60-80 λεπτά περίπου να μαλακώσει. Τοποθετούμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά σε πιατέλα αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, τα σκεπάζουμε για να διατηρούνται ζεστά και μαλακά.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά με 2 ποτήρια ζωμό 1 ποτήρι ρύζι για πιλάφι, (αν χρειαστεί ζωμό προσθέτουμε όπως και αλάτι), μέχρι να στύψει.
  • Σερβίρουμε το κοτόπουλο (χωρίς τη πέτσα) με ρύζι και λαχανικά. Από πάνω στύβουμε μισό λεμόνι. προαιρετικά
  • Άσπρη σάλτσα: σε μια μικρή κρέμα γάλακτος διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ, λίγο  πιπέρι και τη ρίχνουμε σιγά σιγά σε 2 ποτήρια ζωμό που ζεσταίνεται σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε χυμό ενός λεμονιού.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
Το χαράζουμε (1 εκατοστό) σε 4-5 σημεία, γεμίζουμε με μισή σκελίδα σκόρδο και όσο πιάνουν τα δάκτυλά μας αλατοπίπερο. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, αλείφουμε με λάδι, προσθέτουμε στην κοιλιά πιπέρι, ένα λεμόνι σε φέτες, 2-3 σκελίδες σκόρδο.  ή
Με τη σειρά το τρίβουμε απαλά (μέσα, έξω) με αλάτι, πιπέρι, 3-4 σκελίδες σκόρδο και μια ντομάτα τριμμένα στο ψιλό τρίφτη, ρίγανη, χυμό από 1-2 λεμόνια, 1 ποτηράκι λάδι.
Σε μια λεκάνη έχουμε τις κομμένες πατάτες, λίγο αλάτι, πιπέρι, λάδι. Ανακατεύουμε. Αδειάζουμε στο ταψί γύρω από το κοτόπουλο. Συμπληρώνουμε με λάδι, αν χρειάζεται και μισό ποτήρι νερό. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για μια ώρα, γυρνώντας το μια δυο φορές και τις πατάτες μια φορά. Στο σούγο του μπορούμε να προσθέσουμε βρασμένα μακαρόνια.
 ΛΕΜΟΝΑΤΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ στη κατσαρόλα
Τα τσιγαρίζουμε με λάδι μέχρι να κοκκινίσουν, προσθέτουμε όποτε χρειάζεται νερό, αλάτι, σκόρδο, πιπέρι και σιγοβράζουν (για μια ώρα το πολύ) μέχρι να μαλακώσουν. Στύβουμε το νερό, σβήνουμε τη φωτιά,τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, τα αφήνουμε στη ζεστή εστία 2-3 λεπτά.
(όχι περισσότερα μπούτια από όσα χωράει η κατσαρόλα, το λάδι να καλύπτει τον πάτο της).
ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Τα τσιγαρίζουμε με λάδι μέχρι να κοκκινίσουν, προσθέτουμε κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, 1 ξύλο κανέλας, 3-4 μπαχάρια, 1 φύλλο δάφνης, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, σβήνουμε με 1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, μαγειρεύουμε για 40-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μπουτάκια και χυλώσει η σάλτσα. Συνοδεύονται ταγιατέλες ή χυλοπίτες (βράζονται όπως τα μακαρόνια).
ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΤΖΙΝΙ
Τσιγαρίζω 6 φτερούγες κοτόπουλο  σε 2 φλιτζανάκια  λάδι, προσθέτω 1 κρεμμύδι τριμμένο στο multi και σβήνω με 1 κουτί  χυμό ντομάτας. Συμπληρώνω με μισό ποτήρι νερό, 1 φύλλο δάφνης, 3 μπαχάρια, ελάχιστη κανέλα ή μοσχοκάρυδο. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, στη συνέχεια προσθέτω  ¼ του πακέτου μακαρόνι κοφτό, 1  ½  ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να  μαλακώσει το ζυμαρικό.
πουλερικά




Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΑΥΓΑ

ΑΥΓΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ - ΑΥΓΑ ΜΠΛΟΥΜ - ΟΜΕΛΕΤΑ - ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΑΥΓΑ


αυγά βραστά

ΑΥΓΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ
Ψιλοκόβουμε 3-4 ώριμες ντομάτες ( αφαιρούμε τα πολλά σπόρια). Τις σοτάρουμε με 2 φλιτζανάκια λάδι για 2-3 λεπτά σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα. Προσθέτουμε μια κούπα νερό, αλάτι, ελάχιστη ζάχαρη και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό). Στύβουμε το νερό, σπάμε 2-3 αυγά στη σάλτσα, τα ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να πήξουν, προσθέτουμε πιπέρι. 
  • Ξέρετε πως σε μερικούς αρέσουν τα αυγά ''μπλουμ''; απλώς ενώ βράζουν σ΄ένα μικρό κατσαρολάκι ένα φλιτζάνι νερό με 1-2 κουταλιές λάδι, αλάτι, πιπέρι σπάνε το αυγό στο νερό και χωρίς να το διαλύσουν περιμένουν να πήξει ανακατεύοντας με το κουτάλι ελαφρά.  
ΟΜΕΛΕΤΑ
Ανακατεύουμε σ' ένα βαθύ πιάτο με τη βοήθεια ενός πιρουνιού 2 αυγάαλάτι και πιπέρι. Αλείφουμε με λάδι ένα αντικολλητικό τηγάνι, το ζεσταίνουμε σε υψηλή θερμοκρασία, χαμηλώνουμε στο μισό τη θερμοκρασία, ρίχνουμε το μείγμα μας, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας το γυρνάμε και από τις δυο πλευρές να ψηθεί. Στο αρχικό μείγμα μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη φέταρίγανη ή ψιλοκομμένα αλλαντικά (αφαιρούμε το αλάτι). Εναλλακτικά τηγανίζουμε λουκάνικα ή μπέικον ή  κορν μπιφ ή μανιτάρια ή σοτάρουμε ροδέλες κρεμμύδια, πιπεριάς και ντομάτας και περιχύνουμε το αρχικό μας μείγμα αφήνοντάς το να ψηθεί και από τις δυο πλευρές. Στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε και από τις δυο πλευρές φέτες ψωμί.

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΑΥΓΑ
Τηγανίζουμε μια μερίδα πατάτες. Τις βγάζουμε από το λάδι και τις βάζουμε σε καυτό τηγάνι άδειο ή με τηγανισμένο μπέικον. Από πάνω ρίχνουμε 3 αυγά  ελαφρώς ανακατεμένα, αλάτι, πιπέρι. Μόλις πήξη το αβγό από την μια μεριά γυρνάμε από την άλλη.

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΣΟΥΠΕΣ

                                                    Οι σούπες είναι εύκολες, θρεπτικές, χειμωνιάτικες και μπορείτε να
                 διατηρήσετε μερίδες στην κατάψυξη. 


                ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ -  ΤΡΑΧΑΝΑΣ  - ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ -ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ -ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ - ΨΕΥΤΟΣΟΥΠΑ -  μπουρδέτο



ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ Οι πλευρές είναι μια καλή επιλογή, γιατί συνδυάζουν κρέας, κόκκαλο και λίπος. Μια ελαφριά σούπα γίνεται από ποντίκι. Οποιοδήποτε κρέας σας έχει μείνει μπορεί να γίνει σούπα, απλώς αν είναι άπαχο, προσθέστε λάδι. Λιγότερο από μισό κιλό κρέας είναι υπέρ αρκετό. Λαχανικά: σέλινο, 2-3 καρότα, 1-2 πατάτες, 1 κρεμμύδι, 1-2 ώριμες φρέσκες ντομάτες ( αν έχουμε).
  • Ξαφρίζουμε το κρέας: σε μικρό κατσαρολάκι  βράζουμε σε δυνατή φωτιά  το κρέας σκεπασμένο  με νερό και αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα το αφρό (3-5 λεπτά). Σουρώνουμε το ζωμό.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το καθαρό κρέας, το ζωμό, τα λαχανικά, 1\3 κουταλάκι αλάτι, τα σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες περίπου, ανανεώνοντας το νερό (σε χύτρα 1\2 ώρα περίπου). Όταν μαλακώσουν τα υλικά μας:
  1. προσθέτουμε λάδι, αν χρειάζεται, ντομάτα πελτέ ή χυμό μέχρι να κοκκινίσει, ρύζι  ή ψιλό  ζυμαρικό  (1 φλιτζανάκι για κάθε μερίδα), αλάτι πιπέρι και παρακολουθούμε το νερό, ώστε να διατηρήσουμε την σούπα μας ζουμερή     ή   εφόσον δεν έχουμε βάλει ντομάτα φτιάχνουμε αυγοκομμένη κρεατόσουπα
  2. αφαιρούμε το κρέας και τα λαχανικά, τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, τα σκεπάζουμε για να διατηρηθούν ζεστά και να μην ξεραθούν, βράζουμε ρύζι και αυγοκόβουμε.
ΤΡΑΧΑΝΑΣ Ο πιο απλός τρόπος μαγειρέματος είναι: σε 2 κούπες νερό που βράζει βάζουμε 2 γεμάτες κουταλιές τραχανά, 2-3 κουταλιές λάδιαλάτι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς (προσοχή γιατί φουσκώνει)  γίνεται μια αραιή κρέμα. Αν μας αρέσει τρίβουμε φέτα στο πιάτο και από πάνω ρίχνουμε τον τραχανά.
ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ Βράζουμε όσα περισσότερα λαχανικά έχουμε για 20 λεπτά. Τρίβουμε στον μύλο όσα μας αρέσουν, προσθέτουμε ζωμό, λάδι, αλάτι, ρύζι γλασέ και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά. Αν θέλουμε κοκκινίζουμε με λίγη ντομάτα πελτέ.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ
Της έδωσα αυτό το όνομα γιατί συνηθίζουμε να την φτιάχνουμε το μεσημέρι των Χριστουγέννων.
Κρέας: μισό κιλό μοσχάρι στήθος και οι φτερούγες, ο λαιμός και τα πόδια από την γαλοπούλα, τα οποία ξαφρίζουμε και μαγειρεύουμε με τα λαχανικά όπως στην  αυγοκομμένη κρεατόσουπα.
Λαχανικά: σέλινο, 2-3 καρότα, 1-2 πατάτες1 κρεμμύδι.
Ρύζι: 1 φλιτζανάκι για κάθε πιάτο.
ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ
Ψάρια: φρέσκος μπακαλιάρος ή κέφαλος, κατεψυγμένο κοκκινόψαρο (ένα μέτριο ψάρι αρκεί).
Λαχανικά: σέλινο, 1 κρεμμύδι,1-2 καρότα, 1 πατάτα
Βράστε σε μέτρια φωτιά τα λαχανικά σας σε 4 κούπες νερό με 1/2 κουταλ.γλυκού αλάτι για 20-30 λεπτά και για 10 λ. μαζί με το ψάρι και 2-3 κουταλιές λάδι.
  1.  Υπολογίστε να σας μείνει μια κούπα ζουμί. Δοκιμάστε για αλάτι. Σε καθαρό κατσαρολάκι βάζουμε το ψάρι, τα λαχανικά που μας αρέσουν, πιπέρι, λεμόνι και προσθέτουμε το σουρωμένο ζουμί      ή
  2. Σ' ένα πιάτο βάζουμε το ψάρι, τα λαχανικά, λίγο πιπέρι, δοκιμάζουμε για αλάτι ( αν χρειάζεται ελάχιστο χονδρό), τα σκεπάζουμε. Σουρώνουμε το ζουμί προσθέτουμε τόσο νερό, ώστε σε 4 κούπες, να βράσουν  σε μέτρια φωτιά 2-3 φλ. του καφέ ρύζι ή τραχανά (δοκιμ.για αλάτι). Αν μας αρέσει αυγοκόβουμε τη σούπα ρύζι.  
Ένα ωραίο ψάρι, αλλά επικίνδυνο, μόνο ψαράς θα πρέπει να σας το καθαρίσει, είναι ο σκορπιός, που γίνεται και ψαρόσουπα, αλλά και μπουρδέτο: σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά, ένα ψιλοκομμένο (στο multi) κρεμμύδι και 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ, σε 2 φλιτζανάκια λάδι.  Το σβήνουμε με 1/2 ποτηράκι ξηρό άσπρο κρασί (αν έχουμε), προσθέτουμε 1 1/2 κούπα νερό, 1 φύλλο δάφνης, 1\3 κουταλάκι αλάτι, 1/3 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι, 5-6 φύλλα μαϊντανό. Σιγοβράζει για 15-20 λεπτά περίπου. 
  • Αυγοκόβω: χτυπώ  το ασπράδι ενός αυγού με ένα πιρούνι σ' ένα βαθύ πιάτο μέχρι να γίνει άσπρη κρέμα ( μαρέγκα), συνεχίζω το χτύπημα με τον κρόκο, τον χυμό ενός λεμονιού, μισό ποτηράκι ζωμό, τα ρίχνω στη ζεστή σούπα μου, ανακατεύοντάς την συνεχώς.
    ΨΕΥΤΟΣΟΥΠΑ Βράζουμε 3 κούπες νερό, 1 κλωνάρι σέλινο, 1 ολόκληρο κρεμμύδι, 2 φετούλες σκόρδο, 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ ή χυμό ντομάτας μέχρι να κοκκινίσει, 1/2 κουταλάκι αλάτι, 1 μικρή πατάτα τριμμένη στον τρίφτη, 1 φλυτζανάκι λάδι, 2 φλιτζανάκια ρύζι ή ψιλό ζυμαρικό ή ζυμαρικό κοχύλι ή μακαρόνια ψιλοκομμένα μέχρι να μαλακώσουν.
    • Ζωμός που περισσεύει διατηρήται στην κατάψυξη.
    • Αποταμιεύουμε τα ωμά λαχανικά που μας περισσεύουν στην κατάψυξη ( κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, μυρωδικά, πατάτα, κολοκύθι, κουνουπίδι, μπρόκολο, χόρτα, φασολάκια...).
    • Μια  κουταλιά φακές δίνει ωραία γεύση στη χορτόσουπα.

    Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

    με ΧΟΙΡΙΝΟ

    τηγανιά απλή: 
    Οποιοδήποτε κομμάτι χοιρινού κομμένο μικρά ισομεγέθη κομμάτια βράζεται με  νερό, που τα σκεπάζει, σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα για 20 λεπτά ( αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό). Εξατμίζουμε το νερό. Προσθέτουμε λάδι ( 1-2 φλιτζανάκια ), αλάτι, πιπέρι. Σοτάρουμε μέχρι να ροδοψηθούν. Σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε ρίγανη.
    τηγανιά με πράσο:
    Ροδοψήνουμε καλά  σε λίγο λάδι το χοιρινό ή κομμένες παντσέτες, προσθέτουμε 1 πράσο κομμένο ροδέλες ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, σβήνουμε με 1 φλιτζανάκι άσπρο κρασί, συμπληρώνουμε νερόαλάτι, πιπέρι, βράζουμε για 20 λεπτά, εξατμίζουμε το νερό, κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε κομμάτια καπνιστού τυριού, χυμό λεμονιού, μαϊντανό ψιλοκομμένο, κλείνουμε το καπάκι, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 5 λεπτά, σερβίρουμε.
    Ένας άλλος τρόπος σερβιρίσματος της τηγανιάς:
    Κόβουμε ένα καρβέλι σε ύψος που να χωράει την τηγανιά και λίγο παραπάνω. Αφαιρούμε την ψίχα του και αδειάζουμε στο εσωτερικό του όλο το περιεχόμενο της τηγανιάς. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο καρβέλι.
    μπριζόλες χοιρινές και μοσχαρίσιες 
    εύκολα γίνονται στο φούρνο, αν τις πλύνετε, αλατοπιπερώσετε, τις βάλετε σε ένα ταψί με μισό ποτήρι νερό και 1-2 φλιτζανάκια λάδι για μια ώρα. 10 λεπτά πριν το τέλος τις περιχύνετε με λεμόνι. Αν σας αρέσει προσθέτετε από την αρχή αλατοπιπερωμένες πατάτες και ρίγανη.
    Αγοράστε λεπτοκομμένες παντσέτες, αλατίστε τες και βάλτε τες σε ένα ταψί να ψηθούν στο γκριλ. Περιχύστε τες με λαδολέμονο (σε βαθύ πιάτο ανακατεύω γρήγορα με πιρούνι 1 φλιτζανάκι λάδι με τον χυμό ενός λεμονιού, λίγη ρίγανη και πιπέρι). Συνοδεύονται με  ζυμάρια πού έχουμε ψήσει για λίγο στο γκριλ.
    παντσέτες με χυλοπίτες:
    τις τηγανίζουμε σε λάδι, σβήνουμε με χυμό ντομάτας, μαγειρεύουμε μισή ώρα, προσθέτοντας νερό, αλάτι, μπαχάρι. Ρίχνουμε στη κατσαρόλα 1 φλιτζάνι χωριάτικες χυλοπίτες, πιπέρι, υπολογίζουμε το νερό να είναι 3 φλ. και μαγειρεύουμε  σε μέτρια φωτιά για 10 - 15 λεπτά. ( ομοίως με χοιρινή μπριζόλα και κοτόπουλο).

    αγριογούρουνο κρασάτο
    χοιρινό φούρνου(γρήγορο) - σουβλάκια, λουκάνικα, ζυμάρια ψητά 
    χοιρινές καπνιστές μπριζόλες
    χοιρινές μπριζόλες με κυδώνια και πατάτες

    Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

    ΡΥΖΙ



    Σε αρκετό αλατισμένο (μισή κουταλιά σούπας) νερό βράζουμε για 20-25 λεπτά μια κούπα του καφέ ρύζι. Το δοκιμάζουμε για να ελέγξουμε αν χρειάζεται αλάτι. Να θυμάστε πόσο αλάτι ρίχνετε κάθε φορά για να μάθετε να το διαχειρίζεστε. Σουρώνουμε. Το βάζουμε ξανά στη ζεστή κατσαρόλα, ρίχνουμε 2 κουτ. γλυκού βιτάμ ή λάδι, ανακατεύουμε, σερβίρουμε.
    Αν θέλουμε βράζουμε αρακά, καλαμπόκι ή ανάμικτα λαχανικά μαζί με το ρύζι (ή ξεχωριστά και αναμιγνύουμε). Αν έχουμε μια κονσέρβα τόνο την ανοίγουμε, σουρώνουμε τον τόνο  γαρνίρουμε το πιάτο μας ή τοποθετώντας τον σ' ένα μπωλ τον ραντίζουμε με λεμόνι, λίγο λάδι και συμπληρώνουμε με ελιές.
    ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ
    Το φτιάχνουμε συνήθως το χειμώνα όταν μας περισσεύει λάχανο. Χωρίς αναλογίες, αρκεί να τηρήσουμε στο περίπου 1 μέρος ρύζι με 2 μέρη νερό.
    Σοτάρουμε 1 κρεμμύδι τριμμένο στο multi και το λάχανο που μας περίσσεψε σε λίγο λάδι, σβήνουμε με χυμό ντομάτας ή νερό με ντομάτα πελτέ, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 1 δάφνη, 2-3 μπαχάρια, βράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι με το ανάλογο νερό. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 20λ.
    ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ
    Σε μια κατσαρόλα βάζω 2 φλιτζανάκια λάδι, 2 κομμένα σε ροδέλες πράσα, 3 κλωνάρια χοντροκομμένο σέλινο, 2 κλωναράκια μαϊντανό και άνηθο, ½ κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 2-3 ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες ντομάτες. Τα σιγοβράζω για 10 λεπτά. Προσθέτω 2 ½ φλιτζάνια νερό και αφού βράσει 1 φλ. ρύζι. Βράζουν σε χαμηλή φωτιά για 20 λ.
    Τον χειμώνα αντικαθιστώ την φρέσκια ντομάτα με 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ. 
    ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ
    Σοτάρω σε 2 φλυτζανάκια λάδι ½ κιλό καθαρισμένο  ψιλοκομμένο σπανάκι, 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο, 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ, αλάτι και  πιπέρι, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. Προσθέτω 2 ποτήρια νερό , 1 φλυτζάνι ρύζι, ψιλοκομμένο άνηθο και 3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες. Βράζει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτω χυμό ενός λεμονιού.
    Για πιο ελαφρύ ζεματίστε το σπανάκι. (βράζω με λίγο νερό 1-2 λεπτά, σουρώνω)
    επιπλέον:  ΡΥΖΟΤΟ - ΡΥΖΙ με ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
    ΠΙΛΑΦΙ ΣΠΕΣΙΑΛ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ

    Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

    ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ


    • Κλασική:


    1. Βράζουμε μισό κιλό μακαρόνια Νο 6, 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφετε στο πακέτο, τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στη  κατσαρόλα.
    2. Τσιγαρίζουμε 250 γρ. μπέικον χονδροκομμένο σε 3 φλ. καφέ λάδι. Ρίχνουμε στα μακαρόνια και ανακατεύουμε.
    3. Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε μια μεσαία κρέμα γάλακτος, άλλο τόσο γάλα, πιπέρι, ένα αβγό ελαφρά χτυπημένο (προαιρετικά), 400 γρ. τυρί ένταμ και γκούντα κομμένα μικρά κομμάτια, τα λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά, τα ρίχνουμε πάνω από τα μακαρόνια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 2-3 λεπτά και σερβίρουμε.

      (δοκιμάστε με πέννες ή φιογκάκια)
                                                                                   
    Αν η καρμπονάρα μας βγει αραιή, είτε γιατί ακολουθήσαμε άλλη μέθοδο, είτε γιατί απλώς δεν υπολογίσαμε τα υλικά, ας προσθέσουμε τριμμένο μαλακό τυρί στα ζεστά μακαρόνια μέσα στην κατσαρόλα. Λιώνοντας θα πήξει η κρέμα.
    • Κερκυραϊκή:
    1. Βράζουμε 250 γρ. μακαρόνια Νο 6 όσο αναγράφει το πακέτο, τα σουρώνουμε.
    2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε 200 γρ. μπέικον κομμένο στα τρία. Προσθέτουμε μια κονσέρβα αρακά (200 γρ. περίπου πλυμένο, σουρωμένο) και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε. Χτυπάμε ένα αβγό με ένα τέταρτο κουταλάκι πιπέρι, ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με τριμμένο κασέρι ή κεφαλοτύρι ή ό,τι άλλο μας αρέσει.

    Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

    ΦΡΟΥΤΑ-ΚΟΜΠΟΣΤΕΣ

    Από μικροί γνωρίζουμε ότι πρέπει κάθε μέρα να τρώμε φρούτα! Η συνήθεια που έχουμε αποκτήσει να τα τρώμε μετά το φαγητό μειώνει την ποσότητα των βιταμινών που απορροφόνται από το εντερό μας.Ας τρώμε φρουτα όσα θέλουμε ανάμεσα από τα γεύματά μας. Ας διαλέγουμε φρούτα ΕΠΟΧΗΣ! Είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι πιο ΦΤΗΝΑ και διατηρούνται περισσότερο.
    Αχλάδια-μήλα-πορτοκάλια-μανταρίνια-ακτινίδια τα φρούτα των κήπων μας είναι οι πλουσιότερες πηγές   αντιοξειδωτικών, όπως τα ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα.
    Κάποιες φορές μας περισεύουν φρούτα ίσως γιατί δεν προλάβαμε να τα καταναλώσουμε.Δεν πειράζει .Ευκαιρία να τα φτιάξουμε ΚΟΜΠΟΣΤΑ:τα κοβουμε στη μέση, τα καθαρίζουμε, τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα μικρό κατσαρολάκι,ίσα-ίσα που τα σκεπάζουμε με νερό,προσθέτουμε τόσες κουταλιές σούπας ζάχαρη όσες τα ολόκληρα φρούτα μας, 1 ξυλάκι κανέλα,λικέρ της αρεσκείας μας ή κρασί αντί για νερό, τα βράζουμε 10-15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, περιχύνοντάς τα με τον ζωμό τους.Διατηρούνται μέχρι 3 μέρες στο ψυγείο. Αν θέλουμε όταν βράσουν τα μήλα ή αχλάδια τα βάζουμε σε ένα μπωλ και στύβουμε τον ζωμό σε αραιό σιρόπι. Τον περιχύνουμε στα φρούτα και γαρνίρουμε με σαντιγύ και αμύγδαλα φιλέ ή καβουρδισμένα.
    κομπόστα μήλο-πορτοκάλι, ξερών φρούτων  μήλα

    ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ

    Τα μαλλιά μας χρειάζονται φροντίδα. Καταπονούνται από το άγχος , την στεναχώρια, τις βαφές, τον ήλιο. Μπορούμε να τονώσουμε τα μαλλιά μας φτ...

    Τι μαγείρεψα σήμερα

    Ετικέτες

    Αρχειοθήκη ιστολογίου