Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Βάζουμε σε ένα ταψί:
λεπτές ροδέλες από 1 κρεμμύδι και 1 καρότο
χονδρές ροδέλες από 1 κολοκυθάκι
1 σκόρδο
1-2 πατάτες κομμένες μικρά κομμάτια
αλάτι, πιπέρι, λάδι ή βούτυρο, νερό
τα ανακατεύουμε και τα μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, περίπου μισή ώρα ( να μαλακώσουν λίγο οι πατάτες). Προσθέτουμε τον σολωμό ελαφρά αλατισμένο και μαγειρεύουμε για άλλα 20-30 λεπτά.

φοιτητικά 
σολωμός

ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ


Διαλέγουμε ένα ταψί που να χωρά ίσα ίσα τις φέτες του ψαριού. Στρώνουμε κρεμμύδια σε ροδέλες, τα αλατίζουμε και από πάνω στρώνουμε τις φέτες του σολωμού. Αλατοπιπερώνουμε ελάχιστα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Στα 20 λεπτά γυρίζουμε τις φέτες και αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.

φοιτητικά 
σολωμός

ΣΟΛΩΜΟΣ ΨΗΤΟΣ με λεμόνι

Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και ακουμπάμε όσες φέτες σολωμού  θέλουμε να ψήσουμε. Βάζουμε στην επιφάνειά του 1-2 φέτες λεμόνι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Προσέχουμε ο σολωμός να είναι στεγνός.
Αν θέλουμε να τον γυρίσουμε και έχει κολλήσει πάνω στην λαδόκολλα απλά :

  • με τα δυο χέρια σηκώνουμε την λαδόκολλα με το φαγητό και την ακουμπάμε σε ένα πιάτο
  • στρώνουμε νέο χαρτί στο ταψί
  • γυρίζουμε ανάποδα την λαδόκολλα με το ψάρι κοντά και πάνω από το νέο χαρτί και απαλά σπρώχνουμε το ψάρι προς τα κάτω να ξεκολλήσει
  • δεν ξαναγοράζουμε ίδιο χαρτί.
φοιτητικά
σολωμός

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ-ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Σε βαθύ τηγάνι βάζω 1-2 φλιτζανάκια λάδι, 1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες, όσα μανιτάρια θέλω (μικρά ολόκληρα ή φέτες), και σε μέτρια φωτιά τα ανακατεύω με μια κουτάλα μέχρι να μαραθούν (5 λεπτά). Προσθέτω στήθος κοτόπουλο κομμένο σε 6 κομμάτια και το αφήνω πάνω στα λαχανικά να απορροφήσει τις ουσίες τους και από τις δυο πλευρές. Όταν εξατμιστούν τα υγρά ρίχνω μισό ποτήρι του κρασιού άσπρο κρασί ή μια δόση ουίσκι ή νερό. Τα ανακατεύω, αλατοπιπερώνω προσθέτω μισό ποτήρι νερό και το αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.
Αν θέλω βράζω ρύζι (20 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει), το σουρώνω και το βάζω στο τηγάνι.

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΣΤΙΕΡΑ


Κόβουμε το μοσχαρίσιο συκώτι λεπτές φέτες και αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη. Το πλένουμε,  το αλατίζουμε και το αφήνουμε 5-10 λεπτά να σουρώσει. Ανάβουμε την τοστιέρα και μόλις κάψει τοποθετούμε το συκώτι στις πλάκες και ψήνουμε από τις δυο πλευρές για 5 με 10 λεπτά. Το περιχύνουμε με λαδολέμονο - ρίγανη.

Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012

αντικολλητικό χαρτί : η απόλυτη ελευθερία

Το αντικολλητικό χαρτί ή λαδόκολλα θα σας βοηθήσει να μαγειρέψετε με ευκολία χωρίς λάδι.
Υπολογίστε μέγεθος μεγαλύτερο από την επιφάνεια του ταψιού για να το ανασηκώσετε στις άκρες και να αποφύγετε την εκροή υγρών και απλώς ψήστε στους 150-180 βαθμούς περίπου!
Το στήθος κοτόπουλο αφού ψηθεί, βάλτε το σε πιάτο και περιχύστε το με λίγο λάδι-λεμόνι ( και ελάχιστη μουστάρδα ) χτυπημένο με ένα πιρούνι. 
Τα λουκάνικα χαράξτε τα σε 1-2 σημεία και αφού ψηθούν περιχύστε τα πάλι με λαδολέμονο.
Πάρτε καθαρισμένες τσιπούρες ( ακόμα και από το super market ) , πλύντε και αλατίστε τες, αφήστε τες αν προλαβαίνετε για 1/2 μισή ώρα, βάλτε στην κοιλιά τους αλάτι, πιπέρι και ό,τι έχετε από μισή φέτα λεμόνι, μαϊντανό, σκόρδο. Ψήστε και από τις δυο όψεις,  βάλτε τες ζεστές σε πιάτο και ρίξτε  το λαδολέμονο.
Φέτες σολομό με λαδολέμονο στο τέλος, μπιφτέκια, πίτες, πιτούλες και ό,τι άλλο η φαντασία και η επιθυμία σας επινοήσει... και μην ξεχνάτε τοποθετήστε το ανάμεσα στις πλάκες της τοστιέρας και ψήστε!