Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017

ΣΥΚΟ ώριμο (γλυκό του κουταλιού)

  Τούτο το γλυκό είναι ευκολότερο και γρηγορότερο από το κλασσικό άγουρο τραγανό σύκο. Επιλέγω  μελωμένα σύκα. Τα διατηρώ σε βάζα στο ψυγείο, όχι περισσότερο από δυο μήνες, γιατί το σιρόπι είναι αραιό.
  Σε φαρδιά κατσαρόλα τοποθετώ το ένα δίπλα στο άλλο, όσα όρθια σύκα χωρούν. Προσθέτω κατά τα 2/3 του σύκου νερό, και βράζω σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου, αναποδογυρίζοντάς τα με προσοχή μετά τα 30 λεπτά. Προσθέτω βανίλια, χυμό λεμονιού, λίγη λίγη την ζάχαρη και συνεχίζω το βράσιμο για 5 λεπτά. Αφήνω να κρυώσει.
 για κάθε κιλό σύκα περίπου η μισή ποσότητα ζάχαρης, δυο βανίλιες και χυμός ενός λεμονιού

Είναι καλύτερα να βάζω από ένα γαρύφαλλο μέσα σε κάθε σύκο από το άνοιγμα της βάσης του.

  Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής επιτυγχάνεται με "δεμένο σιρόπι". Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε  επιπλέον 1 κούπα ζάχαρη και αφήνουμε το γλυκό μέχρι την επόμενη μέρα να κρυώσει. Γεμίζουμε ένα κουταλάκι με σιρόπι και το αδειάζουμε σε ένα πιατάκι. Αν κυλίσει σταγόνα σταγόνα, τότε είναι έτοιμο, διαφορετικά αφαιρούμε τα σύκα, προσθέτουμε ζάχαρη, χυμό ενός λεμονιού και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Βάζουμε τα σύκα στα βάζα και γεμίζουμε με σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου