Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΡΥΖΙ



Σε αρκετό αλατισμένο (μισή κουταλιά σούπας) νερό βράζουμε για 20-25 λεπτά μια κούπα του καφέ ρύζι. Το δοκιμάζουμε για να ελέγξουμε αν χρειάζεται αλάτι. Να θυμάστε πόσο αλάτι ρίχνετε κάθε φορά για να μάθετε να το διαχειρίζεστε. Σουρώνουμε. Το βάζουμε ξανά στη ζεστή κατσαρόλα, ρίχνουμε 2 κουτ. γλυκού βιτάμ ή λάδι, ανακατεύουμε, σερβίρουμε.
Αν θέλουμε βράζουμε αρακά, καλαμπόκι ή ανάμικτα λαχανικά μαζί με το ρύζι (ή ξεχωριστά και αναμιγνύουμε). Αν έχουμε μια κονσέρβα τόνο την ανοίγουμε, σουρώνουμε τον τόνο  γαρνίρουμε το πιάτο μας ή τοποθετώντας τον σ' ένα μπωλ τον ραντίζουμε με λεμόνι, λίγο λάδι και συμπληρώνουμε με ελιές.
ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ
Το φτιάχνουμε συνήθως το χειμώνα όταν μας περισσεύει λάχανο. Χωρίς αναλογίες, αρκεί να τηρήσουμε στο περίπου 1 μέρος ρύζι με 2 μέρη νερό.
Σοτάρουμε 1 κρεμμύδι τριμμένο στο multi και το λάχανο που μας περίσσεψε σε λίγο λάδι, σβήνουμε με χυμό ντομάτας ή νερό με ντομάτα πελτέ, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 1 δάφνη, 2-3 μπαχάρια, βράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι με το ανάλογο νερό. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 20λ.
ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ
Σε μια κατσαρόλα βάζω 2 φλιτζανάκια λάδι, 2 κομμένα σε ροδέλες πράσα, 3 κλωνάρια χοντροκομμένο σέλινο, 2 κλωναράκια μαϊντανό και άνηθο, ½ κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, 2-3 ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες ντομάτες. Τα σιγοβράζω για 10 λεπτά. Προσθέτω 2 ½ φλιτζάνια νερό και αφού βράσει 1 φλ. ρύζι. Βράζουν σε χαμηλή φωτιά για 20 λ.
Τον χειμώνα αντικαθιστώ την φρέσκια ντομάτα με 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ. 
ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ
Σοτάρω σε 2 φλυτζανάκια λάδι ½ κιλό καθαρισμένο  ψιλοκομμένο σπανάκι, 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο, 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ, αλάτι και  πιπέρι, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. Προσθέτω 2 ποτήρια νερό , 1 φλυτζάνι ρύζι, ψιλοκομμένο άνηθο και 3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες. Βράζει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτω χυμό ενός λεμονιού.
Για πιο ελαφρύ ζεματίστε το σπανάκι. (βράζω με λίγο νερό 1-2 λεπτά, σουρώνω)
επιπλέον:  ΡΥΖΟΤΟ - ΡΥΖΙ με ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
ΠΙΛΑΦΙ ΣΠΕΣΙΑΛ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ


  • Κλασική:


  1. Βράζουμε μισό κιλό μακαρόνια Νο 6, 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφετε στο πακέτο, τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στη  κατσαρόλα.
  2. Τσιγαρίζουμε 250 γρ. μπέικον χονδροκομμένο σε 3 φλ. καφέ λάδι. Ρίχνουμε στα μακαρόνια και ανακατεύουμε.
  3. Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε μια μεσαία κρέμα γάλακτος, άλλο τόσο γάλα, πιπέρι, ένα αβγό ελαφρά χτυπημένο (προαιρετικά), 400 γρ. τυρί ένταμ και γκούντα κομμένα μικρά κομμάτια, τα λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά, τα ρίχνουμε πάνω από τα μακαρόνια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 2-3 λεπτά και σερβίρουμε.

    (δοκιμάστε με πέννες ή φιογκάκια)
                                                                                 
Αν η καρμπονάρα μας βγει αραιή, είτε γιατί ακολουθήσαμε άλλη μέθοδο, είτε γιατί απλώς δεν υπολογίσαμε τα υλικά, ας προσθέσουμε τριμμένο μαλακό τυρί στα ζεστά μακαρόνια μέσα στην κατσαρόλα. Λιώνοντας θα πήξει η κρέμα.
  • Κερκυραϊκή:
  1. Βράζουμε 250 γρ. μακαρόνια Νο 6 όσο αναγράφει το πακέτο, τα σουρώνουμε.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε 200 γρ. μπέικον κομμένο στα τρία. Προσθέτουμε μια κονσέρβα αρακά (200 γρ. περίπου πλυμένο, σουρωμένο) και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε. Χτυπάμε ένα αβγό με ένα τέταρτο κουταλάκι πιπέρι, ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με τριμμένο κασέρι ή κεφαλοτύρι ή ό,τι άλλο μας αρέσει.

ΜΠΑΜΠΑΣ

Παντεσπάνι: 6 αυγά 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη 1 ποτήρι του νερού αλεύρι ανακατεμένο με 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 βανίλια Χτυ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου